Brand en ontploffing ten noorden van centrum Enschede

14 mei 2000, 08.00 uur

Er is eerst brand uitgebroken gevolgd door Explosie even na drie uur op zaterdag 13 mei in S.E. fireworks a.d Tollenstraat, een vuurwerkopslagplaats.Een professionele opslagplaats die aan alle vergunningeisen voldeed mede op advies van de Landmacht.

Er is sprake van 302 gewonden van wie er 59 in het ziekenhuis verblijven. Nog 9 van deze 59 liggen op de intensive care. Het vermoedelijke dodenaantal is 20 van wie 2 brandweerlieden. 2 Brandweerlieden worden nog vermist. Volgens burg. Mans is op dit moment geen direct gevaar meer voor nieuwe explosies. De brand is inmiddels onder controle. In het getroffen gebied moeten 2000 mensen geëvacueerd worden.
Op dit moment bestaat het beeld dat er voldoende opvang van gewonden is in de ziekenhuizen in de regio.

De brandweer is nu nog bezig met nablussingswerkzaamheden.


Gebied dat tot rampgebied is verklaard: Deurningerstraat, de Brouwerijstraat, de Beekstraat, Dr. J. van Damstraat, Stroinksbleekweg, Schurinkweg, H.B. Blijdensteinlaan en de Lasondersingel. Voor dit gebied geldt een noodverordening. Het is verboden zich vanaf 13 mei 20.00 uur zich in dit gebied te begeven. Ook bewoners moeten dit gebied verlaten. Opvang voor hen in de Diekmanhal.

Extra politie wordt ingezet om de voortgang van de rampbestrijding te begeleiden en om plundering te voorkomen. Bijna 2000 mensen wonen in dit gebied.

Dit gebied is verdeeld in 4 zones en in elke zone zijn ambulance- en identificatieteams op zoek naar mogelijke slachtoffers.


Het rampenplan is in werking. Alle operationele diensten politie, brandweer, ambulances uit de hele regio zijn gealarmeerd en actief bezig.
Ambulances en brandweerkorpsen uit de omgeving van Zwolle, Nijmegen en Duitsland Rheine zijn in actie. De slachtoffers worden opgevangen in alle ziekenhuizen in Twente.

De neerslag die tot in Delden is gevallen, wordt op milieuaspecten onderzocht.
In actie zijn ook het regionale coördinatiecentrum voor rampenbestrijding dat in Hengelo
is gevestigd en het Provinciale coördinatiecentrum in Zwolle.

De opvang van de mensen concentreert zich in de Diekmanhal. Hier zijn op dit moment 381 mensen aanwezig die de nacht hier hebben doorgebracht. Zij konden ook als men dat wilde – bij familie of bekenden de nacht doorbrengen. Iedereen wordt geregistreerd.

Het kabinet toont zijn betrokkenheid bij deze ramp.


Noodverordening ramptoerisme

De burgemeester heeft in verband met vermoedelijke ramptoerisme de navolgende verordening vastgesteld:

Het is een ieder, niet woonachtig in de gemeente Enschede, die niet aannemelijk kan maken zich op het grondgebied van de gemeente Enschede te bevinden voor een ander doel dan een bezoek aan het rampgebied, verboden zich in de gemeente Enschede op te houden.

Dit verbod geldt tot het tijdstip waarop door de burgemeester bekend wordt gemaakt dat het is opgeheven.