Bewoners Nieuwsbrief

Drieëndertigste uitgave dinsdag 19 december 2000


Beste bewoners,
De jaarwisseling nadert. Dit is ook af te lezen aan de inhoud van deze BewonersNieuwsBrief. We hebben artikelen opgenomen met tips over de omgang met vuurwerk. Hoe kunt u zich voorbereiden op de jaarwisseling en het gebruik van vuurwerk door anderen? Een goede voorbereiding, een gesprek daarover met uw kinderen, kan belangrijk zijn. Een medewerker van Mediant komt in de wekelijkse radio-uitzending van het IAC (‘de Opbouw’) met aanvullende adviezen. Verder een lang niet volledig overzicht van activiteiten en radio- en TV-programma’s tussen kerst en oud-en-nieuw.
Enkele Turkstalige berichten: overzicht van financiële regelingen, een hart onder de riem en een brief van de Turkse VrouwenTelefoon.
Het IAC wordt veelvuldig gebeld door journalisten die in contact willen komen met gedupeerden. Wij kunnen ons voorstellen dat gedupeerden daar in de regel niet op zitten te wachten. In het belang van gedupeerden stellen we ons dan meestal ook zeer terughoudend op bij een eventuele bemiddeling.
Mocht U in voorkomende gevallen vertegenwoordigers van de pers te woord willen staan, wilt u dan contact opnemen met de afdeling voorlichting van het IAC?

Mochten er mensen zijn die een bijdrage willen leveren aan de BewonersNieuwsBrief, dan kunnen ze deze sturen naar de afdeling voorlichting van het IAC; p/a DMO, postbus 186, 7500 AD Enschede. 
Of E-mailen: a.schukkink@enschede.nl    

Inhoudsopgave:

Eerder verschenen BewonersNieuwsBrieven kunt u afhalen bij het Servicecentrum Noord en bij het IAC aan het Molenplein. Dit geldt ook voor enkele Turkstalige BewonersNieuwsBrieven.

Bezorging BewonersNieuwsBrief
De BewonersNieuwsBrief wordt wekelijks verspreid door de Twentse Verspreidings Organisatie (TVO). Zij hanteren daarbij een lijst die in BewonersNieuwsBrief 12 geheel is afgedrukt. Mocht u klachten hebben over de bezorging, wilt u dan de TVO rechtstreeks bellen, tel. 4803032. Zij zijn op werkdagen te bereiken van 8.30 uur tot 17.30 uur. Van 12.30 uur tot 13.00 uur houden ze pauze.

Aan deze en aan de eerder verstrekte BewonersNieuwsBrief kunt u geen rechten ontlenen.


Informatie en Opvang

Informatie- en Advies Centrum (IAC) – Molenplein
U vindt het IAC aan het Molenplein 1. Hier kunt u met al uw vragen terecht. Natuurlijk kunt u er ook gewoon even binnenlopen voor een praatje of een luisterend oor. De medewerkers van het IAC helpen u graag.

Openingstijden IAC – Molenplein:

U kunt het IAC ook bellen. Het telefoonnummer is 0800-1100 (gratis). Bent u slecht ter been of heeft u niet de mogelijkheid naar het IAC te komen dan bezoekt het IAC u thuis. Voor een afspraak kunt u bellen met 0800-1100.

IAC via teletekst RTV Oost: 547
Nu ook nieuws, mededelingen, informatie en achtergronden via teletekst RTV Oost, pagina 547. De informatie kan dagelijks wisselen.

terug naar inhoud


‘De opbouw’ op Enschede-FM 

Op 20 december (met een herhaling op 24 december) komen medewerkers van het Informatie en AdviesCentrum vertellen over hun werk. Het gaat dan met name over de telefonische hulpverlening. Wie nemen de telefoon op als u 0800 – 1100 indrukt? Welke vragen worden er veel gesteld? En wat gebeurt er verder?
Op 27 en 31 december staat het programma geheel in het teken van de jaarwisseling. Voor veel mensen die de ramp hebben meegemaakt kan het afsteken van vuurwerk onaangename gevoelens oproepen. In het programma zijn deskundigen te gast die tips geven die kunnen helpen de confrontatie met vuurwerk draaglijk te houden.
Wekelijks zijn er uitzendingen via Enschede FM met informatie, gesprekken en actualiteiten over de nasleep van de ramp. Op woensdag van 19.00 tot 20.00 uur (kabel 87.5; ether 105.1) met een herhaling op de zondagavond, zelfde tijdstip. Iedere week staat een thema centraal. Een deel van het programma is in het Turks en het Marokkaans.

terug naar inhoud


Wat te doen met vuurwerk?

Voor veel mensen die de ramp hebben meegemaakt kan het afsteken van vuurwerk onaangename gevoelens oproepen. Met de jaarwisseling is vuurwerk onvermijdelijk. Hoewel er minder zal worden afgestoken dan in voorgaande jaren, zullen toch veel mensen zich geen oud en nieuw zonder vuurwerk kunnen voorstellen.
Voor sommigen zal de confrontatie met vuurwerk meevallen, anderen zullen toch flink schrikken of angstig worden. Hierna geven wij u enkele tips die u kunnen helpen het vuurwerk draaglijk te houden.

BEREIDT U EROP VOOR
Het gaat knallen. In de nacht van oud en nieuw, maar ook in de dagen daaraan voorafgaand. Als u vuurwerk hoort of ziet, vlucht er niet voor weg, maar probeer er bewust naar te kijken.

NIET ALLEEN
Zorg dat u gezelschap heeft. In elk geval met oud en nieuw. En als u boos, angstig, of verdrietig wordt, probeer dat onder controle te krijgen door elkaar te steunen en afleiding te zoeken.
Maak afspraken met anderen, dat u bij hen terecht kunt voor steun en afleiding als u dat ook op andere dagen nodig hebt.

BEHEERSEN
Als er onverwacht vuurwerk in de buurt klinkt kunt u schrikken. Probeer uw boosheid te beheersen.

DRANK
Wees matig met alcohol. Het vermindert het gevoel van controle. Gevoelens van angst zullen er eerder door worden versterkt dan dat minder worden.

MEDICIJNEN
Slaapmiddelen verminderen ook het gevoel van controle. Als u na gebruik van slaap- of kalmeringsmiddelen wakker schrikt, kunt u in de war zijn.

terug naar inhoud


Vuurwerk en kinderen: Informatie voor opvoeders

Wat voor volwassenen geldt, gaat ook op voor kinderen. Hieronder volgt een aantal tips die u en uw kinderen kunnen helpen beter met het vuurwerk om te gaan.

BEREIDT UW KINDEREN EROP VOOR
Het gaat knallen in de nacht van oud en nieuw, maar ook in de dagen daaraan voorafgaand. Vertel uw kind dat dit gaat gebeuren en wat het kan doen als het er angstig van wordt. Bespreek wat uw kind zelf zou willen met oud en nieuw. Uw gevoel kan anders zijn dan dat van uw kind.
Als u samen met uw kind vuurwerk hoort of ziet, vlucht er dan niet gelijk
voor maar probeer er samen naar te kijken en bespreek met uw kind wat het met u en uw kind doet.

WAT DOE JE WEL EN WAT NIET?

In een spannende situatie als oud en nieuw is het belangrijk dat kinderen goed uitgerust zijn. Oudere kinderen kunnen misschien de hele nacht opblijven. Jongere kinderen kunt u bijvoorbeeld om 23.00 uur wakker maken om samen oud en nieuw te beleven.
(Bron: Mediant)

terug naar inhoud


‘Hart onder de riem’

De redactie ontving de volgende oproepen:

"In verband met de vuurwerkramp van 13 mei 2000.
Zou ik graag een oproep doen aan mensen buiten het rampgebied. Wie er vrienden of kennissen had wonen, stuur die mensen met de kerst een kaartje, met naam en adres en of telefoonnummer.
Want de mensen van het rampgebied hebben geen adressen en telefoonnummers meer, daarom kunnen die u geen kaartje sturen!!!
U kunt de post naar het oude adres sturen, die wordt tot 1 januari 2001 nagestuurd.
Of stuur voor de mensen van het rampgebied een kerstgroet in de BewonersNieuwsBrief."

De familie Barelds (woonde aan de Nachtegaalstraat 9) en nu aan de Hesselinklanden 112, 7542 KE Enschede
wenst alle vrienden en buren en bekenden Fijne Feestdagen.

terug naar inhoud


Kapvergunning

In het najaar hebben medewerkers van stadsdeelbeheer Noord een vitaliteitsonderzoek gedaan naar de bomen in het rampgebied. Bomen op gemeentegrond en particuliere grond zijn onderzocht. Een groot aantal bomen heeft de ramp niet overleefd, zo is gebleken. Enkele grote waardevolle bomen heeft de ramp redelijk doorstaan en zouden hun plek kunnen behouden. Om deze bomen wordt een hekwerk geplaatst om beschadiging tijdens de sloop- en saneringswerkzaamheden te voorkomen.
Voor alle overige bomen wordt een kapvergunning aangevraagd. Deze kapvergunningen worden gepubliceerd in de normale wekelijkse advertentie van de gemeente in Huis aan Huis. In deze kapaanvraag wordt de zonering aangehouden zoals die is opgenomen in het "plan van aanpak ruiming rampgebied".

terug naar inhoud


Overzicht activiteiten decembermaand

 1. Leger des Heils
 2. - Zaterdag 16 december: open huis in kerstsfeer van 10.00 tot 12.00
  - Zondag 17 december: candle-light ontmoeting vanaf 17.00 uur
  - Dinsdag 19 december: open huis in kerstsfeer van 10.00 tot 12.00 uur
  - Zaterdag 23 december: open huis in kerstsfeer van 10.00 tot 12.00 uur
  - Dinsdag 26 december: tweede kerstdag: open huis in kerstsfeer van 10.00 tot 12.00 uur
  - Zaterdag 30 december: open huis rond oud en nieuw van 10.00 tot 12.00 uur.

  Alle activiteiten vinden plaats in de bijzaal van het kerkgebouw van Het Leger des Heils: Achter ’t Hofje 21-25 Enschede.

 3. Stichting telefonische hulp- en dienstverlening Oost Nederland

SOS Telefonische Hulpdienst is in de maand december, ook tijdens kerstdagen en de jaarwisseling 24 uur per dag bereikbaar voor iedereen die behoefte heeft aan een gesprek.
Het telefoonnummer is 0800 – 0240026.

De Turkse Vrouwen Telefoon is op werkdagen bereikbaar van 9.00 tot 17.00 voor alle Turkse mensen die behoefte hebben aan een gesprek. Men kan in het Turks of in het Nederlands spreken.
Het telefoonnummer is 0800 – 0240027.

Voor Marokkaans sprekende mensen is er elke woensdag van 10.00 tot 14.00 uur ook een Marokkaanse medewerkster aanwezig voor mensen die in het Marokkaans willen praten.
Het telefoonnummer is 0800 – 0240027.

terug naar inhoud


Enschede op TV

 1. KRO-kerstconcert
 2. Het KRO-kerstconcert wordt uitgezonden op zondagavond 24 December om 21.30 uur.

 3. RTV-Oost
 4. * Eerste kerstdag, 25 december en Oudejaarsavond, 31 december van 18.00 tot 19.00 uur is er een terugblik op de vuurwerkramp.

  * Jaaroverzicht RTV-Oost in drie delen op dinsdag 26 december, woensdag 27 december en donderdag 28 december, telkens vanaf 19.20 uur.
  Het onderwerp vuurwerkramp wordt uitgezonden op 27 december.

  * Nieuwjaarsdag, 1 januari, tussen 19.00 en 20.00 uur: Het beste van de regio. Een jaaroverzicht van alle regionale omroepen, waarin ook aandacht voor Enschede.

 5. NOS jaaroverzicht

Zaterdag 30 december na het gewone journaal rond tien voor half negen.

terug naar inhoud


Kasko (araba ve motorlar için) ve OBO
İki zararları karşılama uygulaması 31 Aralık 2000’de sona eriyor!

İki uygulama için (araba ve motor zararları için Kasko uygulması ve OBO, Olağanüstü Haller için Giderleri Karşılama uygulaması için) son başvuru tarihi 31 Aralık 2000 olarak belirlenmiştir. Bu tarihten sonra Kasko ve OBO uygulamaları kapsamında yapılacak başvurular işleme konulmayacaktır.
Ev Eşyası Zararlarını Karşılama uygulamasından yararlanabilmek için 28 Şubat 2001 tarihine kadar başvuru hakkınız vardır.
Önümüzdeki senenin başlarında karavan ve römorklarda görülen hasarları karşılamak için yeni bir uygulama başlatılacaktır.

Kasko Uygulaması (araba ve motorlarda görülen hasarları karşılamak için)

Uygulama neyi içeriyor?
Kasko uygulaması bölgeye bağlı olmayıp araba ya da diğer motorlu araçları havai fişek felaketi sebebiyle tamamiyle yokolan ya da hasar gören her kişi için geçerlidir.
Halihazırda kasko sigortası olan mağdurlar, araçlarında görülen zararları karşılayan parayı, kayıtlı oldukları sigorta şirketinden alacaklardır. Sözkonusu araç felaketten dolayı total loss olmuşsa ve sigorta şirketi 1500 guldenden aşağı bir meblağ ödeyecekse, kasko uygulamasından faydalancak kişi 1500 guldenin üstünde tespit edilen zarar farkını alabilecektir. Varsa, risk payı da tamamiyle karşılanacaktır.
Kasko sigortası olan ve aracında onarılabilir zararı olan mağdur kişilerin de risk payı karşılanacaktır (araçta tespit edilen zarar payı kadar).
Kasko sigrotası olmayan mağdurlara, total loss olmuş araçlarının o günkü değeri üzerinden ederi karşılanacaktır. Bu her halükârda en az 1500 gulden olarak belirlenmiştir. Eğer onarılabilir bir zarar olmuşsa mağdur kişi o zararı karşılayacak bir meblağ alacaktır.

Bu uygulamadan kimler faydalanabilir?
Motorlu aracı 13 Mayıs felaketinden dolayı tamamiyle yokolmuş ya da hasar görmüş olduğunu ıspat edebilen her kişi bu uygulamadan yararlanabilir.

Yararlanabilmek için ne yapmanız gerekiyor?
Kasko uygulamasından yararlanabilmek için başvuru formunuzu bütün mali yardım işlerini uygulayan Havai Fişek Felaketi Mali Yardım Vakfı’nın bulunuduğu, IAC (Bilgi ve Tavsiye Merkezi)’den temin edebilirsiniz. Adres: Molenplein 1, Enschede. Telefon: 0800-1100. Doldurmuş olduğunuz başvuru formunu en geç 31 Aralık 2000 tarihine kadar teslim etmiş olmanız gerekiyor. Bu tarihten sonra teslim edilen başvuru formları işleme konulmayacaktır!

Olağanüstü Haller Zararları Karşılama uygulaması (OBO)

Uygulama neyi içeriyor?
OBO uygulaması bölgeye bağlı olmayan bir uygulama. Bu uygulama Regelingen 1 en 2’nin yerine gelen uygulamadır.OBO uygulaması ilk bakışta hemen tespit edilemeyen zararları karşılamak için çıkarılmıştır. Mesela:

OBO uygulaması kapsamında geçerli olan zararları karşılama mablağları eski Regelingen 1 en 2 ile eşit düzeydedir. OBO uygulamasından elde edilen meblağlar herhangi bir sosyal ödenekten geçinen insanların malvarlığı tespit işleminden muaf tutulacaklardır.

Bu uygulamadan kimler faydalanbilir?
Bu uygulama evleri tamamen yıkılmış ya da belediye tarafından sürekli ikamete yasak olarak ilan edilmiş evlerde yaşamış olanlar için geçerlidir; ayrıca felaketten ancak altı hafta sonra evlerine dönebilen insanlar için de geçerlidir.
OBO’dan yararlanabilmek için şu hallerde başvuru yapabilirsiniz:

 1. Eski Regeling 1 ya da 2’den yararlanmayıp, OBO’dan yararlanma hakkına sahip iseniz.
 2. Regeling 1 ya da 2’den yarlanmış olduğunuz halde OBO uygulamasına göre hakkınızdan daha az bir meblağ aldıysanız.

Yararlanabilmek için ne yapmanız gerekiyor?
OBO uygulamasından yararlanabilmek için başvuru formunuzu bütün mali yardım işlerini uygulayan Havai Fişek Felaketi Mali Yardım Vakfı’nın bulunuduğu, IAC (Bilgi ve Tavsiye Merkezi)’den temin edebilirsiniz. Adres: Molenplein 1, Enschede. Telefon: 0800-1100. Doldurmuş olduğunuz başvuru formunu en geç 31 Aralık 2000 tarihine kadar teslim etmiş olmanız gerekiyor. Bu tarihten sonra teslim edilen başvuru formları işleme konulmayacaktır!

Ev Eşyası Zararlarını Karşılama uygulaması

Uygulama neyi içeriyor?
Bu uygulama bölgeye bağlı değildir. Uygulamanın çıkış noktası eşyada görülen hasarın yeni değeri üzerinden %65’ini karşılama ilkesine dayanmaktadır. Buna göre hasar görmüş eşyaların bugünkü değeri üzerinden yenisinin
Felaket öncesinde evinizde bulunan ama günlük kullanımdan uzak tuttuğunuz eşyalar için, mesela çatı katında, kilerde ya da garajda bulundurduğunuz eski eşyalar için, yeni üzerinden o günkü değeri %40’ın altında olan eşyalar kastedilmektedir. Örneğin eski motosikletler ve saklanmış eşyalar.
Antik eşyalar, sanat eserleri ve kolleksiyonlar için ikame değeri esas alınacaktır. İkame değeri felaketten kısa süre önce sözkonusu eşyanın alınabilmesi için ödenmesi gereken meblağa karşılık gelmektedir. Bu ikame değeri hasar tespit uzamanları tarafından belirlenmiş olması gerekiyor.
Diğer ev eşyaları yeni satın alma değeri üzerinden hesap edilecektir (zarar görmüş eşyanın yenisini alabilmek için gerekli meblağ).
Sigortasız ve sigrotası yeterli olmayanlar için aynı çıkış noktaları geçerlidir. Sadece sigortlanmamış bölüm karşılanacaktır. Yeterli bir sigortası olmayanlar sigortadan alabildiklerinden yola çıkılarak bu uygulamadan faydalanbileceklerdir.
Tamir edilebilen eşyalar onarma masrafları kadar bir meblağ alabileceklerdir.

Bu uygulamadan kimler faydalanabilir?
Ev eşyalarının felaketten dolayı zarara uğramış olduğunu kanıtlayabilen sigortalı ya da sigortasız her kişi faydalanabilir.

Yararlanabilmek için ne yapmanız gerekiyor?
Bütün mali yardım işlerini uygulayan bir vakıf olan Havai Fişek Felaketi Mali Yardım Vakfı, IAC (Bilgi ve Tavsiye Merkezi)’de yeralmaktadır. Başvuru formunuzu bu Vakfın bürosunun bulunduğu IAC’den temin edebilirsiniz. Adres: Molenplein 1, Enschede. Telefon: 0800-1100. Başvuru formunuzu 28 Şubat 2001 tarihine kadar teslim edebilirsiniz.

Kamp araçları, römorklar ve eğlence amaçlı seyahat araçlarında görülen zararları karşılama uygulaması

Uygulama neyi içeriyor?
Bu uygulama bölgeye bağlı değildir. Kasko sigortası olan felaket mağdurlarının zararlarının tümü bağlı oldukları sigorta tarafından karşılanacaktır. Kamp araçları felaketten dolayı total loss olmuş ve sigortadan risk payının altında bir meblağ verilecekse, mağdur kişi risk payının tümünü bu uygulamaya dayanarak geri alabilecektir.
Kasko sigortası olan ve kamp aracı onarılabilir hasar görmüş kişiler de risk payının tümü (tespit edilen zararın karşılanabilmesi kadar) kadar bir meblağ alabileceklerdir.
Kasko sigortası olmayan mağdurların total loss olmuş kamp araçları günün değeri üzerinden bir meblağla karşılanacaktır. Tamir eilebilir bir hasar durumunda mağdurlar görilen hasar kadar bir meblağ alabileceklerdir.
Bu zararı karşılama uygulaması kamp aracı ve römork içinde bulunan eşyalar için de geçerli olacaktır. Para ve bisikletler ise Ev Eşyası Zararlarını Karşılama uygulaması kapsamındadır.

Bu uygulamadan kimler faydalanabilir?
Kamp aracı, römork ya da gemisinin 13 Mayıs’taki felaketten dolayı zarar görmüş olduğunu kanıtlayabilen her kişi bu uygulamadan faydalanabilir.

Yararlanabilmek için ne yapmanız gerekiyor?
Bu uygulama Ocak 2001’de işlerlik kazanacak. Resmi uygulama tarihi kısa süre sonra duyurulacaktır. IAC’nin yayınladığı Sakinler Haber Bülteni’ni (Bewoners Nieuwsbrief) takip ediniz. Tarih belli olduğunda başvuru formunuzu IAC’deki Hava Fişek Mali Yardım Vakfı’ndan temin edebileceksiniz. Adres: Molenplein 1, Enschede. Telefon: 0800-1100.

terug naar inhoud


Ingekomen gedicht

Half jaar later

Waar zijn onze tranen gebleven
Waar is ons verdriet heengegaan
Van binnen nog steeds dat stille beven
We zijn er nog allemaal zo mee begaan

Ik denk dat al onze tranen
Naar hen zijn gegaan die stierven
En ook dat ons stille beven
Voor altijd bij hen is gebleven

Heel erg langzaam kruipen we weer omhoog
Om samen uit te kijken naar een nieuwe regenboog
Want geluk hebben we nodig en geborgenheid
En geloven in een toekomst van veiligheid

Vooral veiligheid aan het einde van dit jaar
Uit medeleven en respect voor elkaar
a.u.b. dit jaar geen knallen en schieten
denk dan vooral aan hen die het leven lieten

(M. van Ek)


De SOS Telefonische Hulpdienst is dag en nacht bereikbaar

Voor de slachtoffers van de vuurwerkramp zullen de feestdagen zeker niet altijd even gezellig en feestelijk zijn. Mensen die betrokken zijn geweest bij de ramp zullen juist tijdens de Kerstdagen en rond de jaarwisseling met hun gedachten bij de ramp zijn.
De behoefte om met iemand te praten kan dan heel groot zijn.
Wij merken aan de telefoon dat slachtoffers, maar ook familieleden en vrienden steeds meer geconfronteerd worden met de gevolgen van de ramp. Vaak op materieel gebied m.b.t. huisvesting en alle beslommeringen rondom verzekeringen, maar ook door lichamelijke klachten die er nog steeds kunnen zijn.
Al deze zaken roepen weer emoties op. Mensen slapen nog steeds slecht of worden nog steeds snel geïrriteerd. Hierover praten kan dan helpen om de zaken weer op de rij te krijgen; even iemand die alle aandacht voor jou heeft en niet zelf belanghebbend is.

Ook tijdens de feestdagen
De SOS Telefonische Hulpdienst is daarom, ook tijdens de feestdagen, oudejaarsdag en nieuwjaarsdag dag en nacht bereikbaar voor iedereen die graag met iemand wil praten over gevoelens, emoties en problemen.
Iedereen kan bellen, op elk gewenst moment.
Ook voor crisissituaties is de SOS Telefonische Hulpdienst bereikbaar en kan er persoonlijke hulp worden ingeschakeld.
Er zit een medewerkster aan de telefoon die hier is om te luisteren, om te praten met mensen over hun problemen, of om zomaar even een gesprek te voeren, juist ook als andere instellingen niet bereikbaar zijn.
Het nummer, dat dag en nacht gebeld kan worden, is: 0800 – 024 00 26.

terug naar inhoud


Brief Turkse VrouwenTelefoon

Beste bewoners,
De vuurwerkramp van 13 mei ligt al weer ruim zeven maanden achter ons. Maar velen ondervinden nog elke dag het leed en de zorgen die de ramp heeft veroorzaakt. Velen zijn door de vuurwerkramp getroffen. Sommigen moeten verder leven met het verlies van een dierbare. Anderen zijn gewond geraakt of ze hebben psychische problemen als gevolg van de ramp. Heel veel mensen hebben materiële schade geleden. Ook veel bedrijven en kunstenaars zijn door de ramp getroffen.
Op allerlei manieren wordt hulp verleend. Het belangrijkste is om gevoelens niet op te kroppen, hoe geschokt of geschrokken iemand ook is. Praten over de ervaringen is erg belangrijk. Het geeft woorden aan een gebeurtenis waar men eigenlijk sprakeloos van is. Een verwerkingsproces kost tijd en inspanning. De reacties op aangrijpende ervaringen zullen na verloop van tijd afnemen, maar soms blijft een schokkende gebeurtenis iemand nog lang bezig houden. In dat geval kan extra hulp nodig zijn. Veel mensen zoeken en vinden steun in hun directe omgeving, bij familie en vrienden. Soms lukt dat niet. Dan kan het fijn zijn om met iemand te praten met uw eigentaal die u niet kent. Op dat moment kunt u voor
hulp ook terecht bij de Turkse Vrouwen Telefoon. Iemand die niets doorvertelt aan een ander en er even alleen voor u is. Er over praten helpt.
Turkse Vrouwen Telefoon staat klaar om naar u te luisteren.
Turkse Vrouwen Telefoon is van maandag t/m vrijdag bereikbaar van 09.00 -
17.00 uur.

Wij wensen u alvast een fijn Ramadan feest en een gelukkig nieuwjaar.

Değerli semt sakinleri,

Havai fişek faciasının olduğu 13 mayıs tarihinden bu yana yaklaşık yedi ay geçti. Ancak hala, pek çok kişi her gün facianın acısını çekmekte ve facianın yol açtığı kaygıları hissetmektedir. Bazıları çok değerli varlıklarını kaybettikleri halde yaşamaya devam etmek zorundalar. Bazıları yaralandılar ve bir çoğuda felaket sonucunda psikolojik problemlere sürüklendiler. Aynı zamanda insanların çoğunun evleri ve esyaları zarar görmüştür. Birçok kuruluşlar ve sanatkârlarda zarar görmüşlerdir.

Çesitli şekillerde yardımlar sunulmuştur. Acı olayları yaşayan insanların yaşadıkları olay ne kadar büyük olursa olsun yaşadıklarını ve bunların yarattığı etkiler konusunda baskalarıyla konuşması insanın sağlığı açısından çok büyük önem taşır. Başka bir söyleyişle, yaşanılan acıların ve kederlerin bir başkasıyla konuşulması bir anlamda insanın içindeki dertlerini dökmek anlamına gelir. Içindeki hüzünlerini ve dertlerini bir başkasıyla paylaşabilen insan belli bir rahatlama hisseder.

Yaşanan acı olayın etkilerinden kurtulabilmek için belli bir zamana ve çabaya ihtiyaç vardır. Olayın etkileri zamanla azabilir. Ama bazen de bu etkiler bir süre devam eder. Bu durumda özel bir yardım gerekebilir. Pek çok insan en yakın çevresinden, ailesinden ve arkadaşlarından yardım ve destek arayabilir. Bazan bu aradıklarını bulamayabilirler. Bazan tanımadığınız kişi ile kendi dilinizde konuşmak sizi daha da rahatlatabilir. Işte o zaman Türk Kadınlar Telefonundan yardım isteyebilirsiniz. Sizi dinleyen kişi sadece sizin için varsa ve anlattıklarınızı hiç bir şekilde başkalarına anlatmazsa o kişi size daha başka güven verir. Konuşmanız gerçekten faydalıdır. Türk Kadınlar Telefonunun hizmeti sizleri dinlemektir.

Türk Kadınlar Telefonu olarak şimdiden Ramazan Bayramınızı kutlar ve yeni yılda mutlu ve sağlıklı yıllar dileriz.

Türk Kadınlar Telefonunu pazartesinden cumaya kadar saat 09.00’dan 17.00’e kadar 0800 - 024 00 27 numaralı telefondan arayabilirsiniz.

terug naar inhoud


IAC bezoekt instellingen in Enschede

De rol van het IAC vereist een goede samenwerking met andere partijen. Daartoe is een inventarisatie gemaakt van alle Enschedese organisaties die gedupeerden vertegenwoordigen of activiteiten voor gedupeerden organiseren. Die inventarisatie heeft een sociale kaart opgeleverd met 105 verschillende organisaties. Er is een begin gemaakt om die organisaties persoonlijk te benaderen. Het doel hiervan is om de doelstellingen van het IAC uit te dragen, zicht te krijgen op de doelstellingen en activiteiten van andere organisaties en te bekijken of er mogelijkheden voor samenwerking zijn.

Inmiddels zijn zo’n 30 organisaties benaderd. Alle organisaties stelden het contact zeer op prijs. Zij zijn allen bekend met het IAC, zij weten wat het IAC doet en waar het gehuisvest is. Ook de gedupeerden binnen hun achterban weten het IAC goed te vinden. De organisaties kennen het IAC van de individuele dienstverlening door baliemedewerkers of de contactpersonen, maar ook van de Bewonersnieuwsbrief, de wekelijkse advertentie in de krant en allerlei activiteiten zoals de toezending van de videoband.
De meeste instellingen organiseren op dit moment geen speciale activiteiten voor gedupeerden binnen hun achterban, bezoekers of cliënten. Een aantal organisaties besteedt wel extra aandacht aan de gevolgen van de ramp voor hun personeel in de vorm van begeleiding.

Alle organisaties hebben te kennen gegeven dat ze geïnformeerd willen blijven worden over de activiteiten / acties van het IAC d.m.v. de mailings en de Bewonersnieuwsbrief. Deze kennismakingsronde loopt door tot eind maart volgend jaar.

terug naar inhoud


Rubriek belangenvereniging

Fakkeltocht
Via de Tubantia heeft u eind november kunnen vernemen dat er op oudejaarsavond een tocht met fakkels en ratels over de Roomweg zou gaan en vorige week dat deze tocht weer afgeblazen is.
Wij willen even uitleg geven over wat er gebeurd is.
Begin oktober werd ons door de gemeente gevraagd wat de Belangenvereniging
ervan vond als er op oudejaarsavond als alternatief voor vuurwerk een fakkeltocht zou worden georganiseerd. Hierbij is de route van de tocht niet genoemd. Wij hebben gezegd dat zo'n tocht een goed alternatief zou kunnen zijn om samen iets te doen met oud en nieuw.
Ook wij werden volkomen verrast door het bericht in de Tubantia dat de
tocht, georganiseerd door de stichting 13 mei, over de Roomweg zou gaan en dat de gemeente hiervoor al toestemming gegeven had.
Onmiddellijk nadat dit bericht verscheen heeft de Belangenvereniging contact
gezocht met de stichting 13 mei en de gemeente en gezegd dat er eerst overleg moest komen met de betrokken partijen om te bespreken of dit nu wel zo'n goed idee was en dat het in ieder geval niet netjes is dat bewoners dit uit de krant moesten lezen.
In het overleg dat volgde, waarbij de wijkraad Noord, de bewonersvereniging
Schurinksweide, de Belangen vereniging, de stichting 13 mei en de gemeente aanwezig, werd door alle bewonersvertegenwoordigers gezegd dat het idee van een fakkeltocht best wel een goed idee was, maar dat juist de route over de Roomweg bij getroffenen erg gevoelig lag. Er zijn dan ook verschillende andere routes voorgesteld. Vanuit het Volkspark terug langs de route van de stille tocht, langs brandweer en bloemenmonument of vanuit het Van Heekpark langs de schutting op de Deurningerstraat en de Lasondersingel.
Dit waren voor de Wijkraad Noord, de mensen van Schurinksweide en de
Belangenvereniging aanvaardbare alternatieven.
Wij waren dan ook zeer verbaasd dat we de dag na het overleg, opnieuw in via
de pers, moesten horen dat het bestuur van de stichting 13 mei had besloten om de tocht helemaal af te blazen.

Veel van de onrust over de fakkeltocht had kunnen worden voorkomen als er
eerst gewoon was overlegd met de mensen die het aangaat, voordat men berichten naar de krant stuurt. Wij vinden het erg jammer dat het op deze manier gegaan is en hopen dat iedereen op een gepaste en rustige manier afscheid kan nemen van dit jaar vol met emoties.

terug naar inhoud


Belangrijke adressen en telefoonnummers

Informatie en Adviescentrum Molenplein Molenplein 1
Algemeen informatienummer  0800 1100 (dag en nacht bereikbaar)

Commissie Oosting 053 4805788
Stationsplein 11
spreekuren op di, wo en do van 10.00 uur tot 14.00 uur
www.co-vuurwerkramp.nl
Amicon Zorgverzekeraar 053 485 39 40 (dag en nacht bereikbaar)
Gezondheidsvragen 0800-1100
GGD Twente
Kamer van Koophandel 0800 0235328
(Bedrijvenloket 8.30-17.00 uur)
Politie (meldkamer) 053 455 55 55
Service Centrum Noord Zaanstraat 12
Peuterspeelzaal de Speeldoos 4350151
Deppenbroekstraat 5
Peuterspeelzaal Dikkertje Dap 4351638
Ijstraat 4
Montesori peutergroep 4306486
Blijdensteinlaan 15
BCE-verzekeraars 0182-630983 / fax 0182-631226
Turkse Vrouwen Telefoon 0800 0240027
(voor iedereen bereikbaar)
SOS Telefonische Hulpdienst 0800-0240026
Slachtofferhulp Twente 053 4555555 (074-2429115 / 0546-829217)
Ouderentelefoon 074 250 43 43
Kinder- en jongerentelefoon 0800 0432
Jeugdzorg Perspectief 053 4312146
Stg Maatsch. Dienstverlening 053 4353353
Bureau voor rechtshulp 053 4801919
Stichting Enschede Aannemers 053 4319466
Letselschade informatie 0900 6643825
Vereniging Eigen Huis 033 4507750
Stichting Stedelijk Wonen 053 4343565
Belangenver. Slachtoffers Vuurwerkramp 053 4351638 / Fax. 053 - 431 94 31
Gereformeerd Info Centrum 053 4361409
Oecumenisch Citypastoraat 053 4306190
Leger des Heils 053 4775972
Mediant Nazorg Vuurwerkramp 053 4829982
Stationsplein 3, 1e etage
Vereniging gedupeerde ondernemers 053 4849849 
(vragen naar Raoul van Dongen)
Hengelosestraat 585
Ombudsman IAC, secretariaat 053 4818181
op ma en wo tussen 9.00 en 12.00 uur
Molenplein 1, 7511 EN Enschede

terug naar inhoud


OVERZICHT VORIGE BEWONERS NIEUWSBRIEVEN

terug naar inhoud


COLOFON
Uitgave van: Informatie- en Advies Centrum (IAC)
Redactie: Publieksvoorlichting
Telefoon: 053-4845137
Fax: 053-4845084
Email: a.schukkink@enschede.nl