Bewoners Nieuwsbrief

Vierentwintigste uitgave dinsdag 17 oktober 2000


Beste mensen,

In deze BewonersNieuwsBrief een Turkse vertaling van de OBO-regeling. Tevens krijgt u een indruk van de stand van zaken wat betreft de uitvoering van deze OBO-regeling en de Cascoregeling. Deze week staat in ‘de Opbouw’ de gezondheidszorg in Enschede-Noord centraal. Verder een opmerkelijk verhaal over een gered kunstwerk dat u nu in het Rijksmuseum kunt bekijken. Tenslotte heeft de redactie voldaan aan het verzoek van een mevrouw die een tekst van de schutting graag afgedrukt zag in de BewonersNieuwsBrief.

Mochten er mensen zijn die een bijdrage willen leveren aan de BewonersNieuwsBrief, dan kunnen ze deze sturen naar de afdeling voorlichting van het IAC; p/a DMO, postbus 186, 7500 AD Enschede. 
Of E-mailen: a.schukkink@enschede.nl    

Inhoudsopgave:


Turkstalige inhoudsopgave:

Eerder verschenen BewonersNieuwsBrieven kunt u afhalen bij het Servicecentrum Noord en bij het IAC aan het Molenplein. Dit geldt ook voor enkele Turkstalige BewonersNieuwsBrieven.
De vorige Bewoners Nieuwsbrieven zijn ook op deze site te vinden:

Bezorging BewonersNieuwsBrief
De BewonersNieuwsBrief wordt wekelijks verspreid door de Twentse Verspreidings Organisatie (TVO). Zij hanteren daarbij een lijst die in BewonersNieuwsBrief 12 geheel is afgedrukt. Mocht u klachten hebben over de bezorging, wilt u dan de TVO rechtstreeks bellen, tel. 4803032. Zij zijn op werkdagen te bereiken van 8.30 uur tot 17.30 uur. Van 12.30 uur tot 13.00 uur houden ze pauze.

Aan deze en aan de eerder verstrekte BewonersNieuwsBrief kunt u geen rechten ontlenen.


Informatie en Opvang

Informatie- en Advies Centrum (IAC) – Molenplein
U vindt het IAC aan het Molenplein 1. Hier kunt u met al uw vragen terecht. Natuurlijk kunt u er ook gewoon even binnenlopen voor een praatje of een luisterend oor. De medewerkers van het IAC helpen u graag.

Openingstijden IAC – Molenplein:

U kunt het IAC ook bellen. Het telefoonnummer is 0800-1100 (gratis). Bent u slecht ter been of heeft u niet de mogelijkheid naar het IAC te komen dan bezoekt het IAC u thuis. Voor een afspraak kunt u bellen met 0800-1100.

IAC via teletekst RTV Oost: 547
Nu ook nieuws, mededelingen, informatie en achtergronden via teletekst RTV Oost, pagina 547. De informatie kan dagelijks wisselen.

terug naar inhoud


Stand van zaken Cascoregeling

‘Meer dan helft aanvragen cascoregeling binnen’
Van de ongeveer 500 te verwachten aanvragen voor een tegemoetkoming in de schadekosten aan auto’s en motoren, is nu - twee weken nadat de regeling in uitvoering is genomen - meer dan de helft al binnen. Enige tientallen aanvragers hebben inmiddels een ontvangstbevestiging gekregen. De medewerkers van de Stichting financiële hulpverlening vuurwerkramp hebben de indruk dat de aanvraagformulieren in het algemeen goed en volledig zijn ingevuld. Dat betekent voor veel gedupeerden een vlotte afhandeling binnen de vastgestelde termijnen.
Na de ontvangstbevestiging heeft de Stichting ongeveer 6 weken nodig om een beslissing te nemen. De gedupeerde krijgt uiteraard van de beslissing schriftelijk bericht. Daarna duurt het ongeveer 7 dagen voordat het bedrag op het bank-/gironummer is bijgeschreven. Wie geen bank-/gironummer heeft, krijgt een cheque toegestuurd met het uit te keren bedrag.

Nog tot het eind van het jaar kunnen verzekerde en onverzekerde gedupeerden een aanvraag indienen voor de cascoregeling. De cascoregeling is niet gebiedsgebonden. Waar het om gaat is dat gedupeerden aannemelijk kunnen maken dat hun auto of motor is beschadigd als gevolg van de vuurwerkramp.
De cascoregeling geldt niet voor bedrijfsauto’s. Voor ondernemers komt in november aanstaande een samenhangend pakket aan regelingen. Voor onverzekerde caravans, aanhangwagens en boten die tijdens de ramp in het gebied stonden of waren opgeslagen, komt nog een aparte regeling.

terug naar inhoud


Na 1 week: ruim 80 aanvragen OBO-regeling

Op 9 oktober is begonnen met de uitvoering van de regeling Onkosten Buitengewone Omstandigheden. Deze regeling vervangt de oude regelingen I en II. Het is een niet gebiedsgebonden regeling. Ze kent dezelfde voorwaarden als de oude regelingen I en II, namelijk:

Onder zelfstandige woning vallen ook woonwagens.
De bedragen van de OBO-regeling zijn gelijk aan die van de oude regelingen I en II.
Na 1 week zijn ruim 80 aanvragen voor de OBO-regeling binnen. In totaal worden zo’n duizend aanvragen verwacht. De aanvragen komen van verschillende groepen bewoners. Allereerst van mensen die eerder een uitkering op grond van regeling I of II hebben gekregen die door de verzekering of henzelf is terugbetaald. Daarnaast zijn er aanvragen van bewoners die geen gebruik hebben gemaakt van regeling I of II.

Bij de gemeente Enschede waren voor 9 oktober aanvragen in behandeling voor regeling I of II. Het is de bedoeling dat deze aanvragen worden afgehandeld op grond van de OBO-regeling.
Voor alle duidelijkheid: regeling III blijft gewoon geldig en wordt door de gemeente Enschede uitgevoerd. Burgemeester en Wethouders van Enschede hebben aan de commissie Van Lidth, die adviseert over regelingen voor materiële schade, gevraagd te kijken naar de problematiek van de gedupeerden in het omliggende gebied. De commissie Van Lidth bekijkt momenteel of voor deze groep gedupeerden een regeling mogelijk is die enigszins vergelijkbaar is met regeling III. De commissie Van Lidth zal daarover in de eerste helft van november aan B. en W. een advies uitbrengen.

terug naar inhoud


Turkse vertaling OBO – regeling 

Normal disi giderler yasasi basladi
Bu hafta OBO yasasi basladi, Bu yasa bölgeye bağlı deĝil. Asaga bölümde bu yasayla ilgili madeleri bulabilirsiniz.

OBO Yasasi Nedir?
OBO yasasi, 13 mayis felaktinden sonra yaptiginiz veya yapacaginiz masraflariyla ilgili, ki:

Bu yasa baĝamsız Finans Yardımı Felaket Korumu tarafindan uygulaniyor. Fiziki olarak IAC binasinda Molenplein 1, bulunmaktadir.

Bu yasa kimler için?
Bu yasa zamaninda regeling 1 veya 2, hak sahibi olanlar veya ödenek alanlar ve alta ki kurallar içinde kalanlar, ki:

Sahsi ev nedir?

Kiralik odası olanlar”da OBO yasasının kapsamasında. Ancak Oda kiracisi belediye’nin nufusunda (13 mayis’dan önce) kayitlı olmasi gerekir. Veya felaket bölgesinde kira kontratı olmasi gerekir. OBO yasasi kaĝidini almak icin bu belgeleri gostermeye gerek yok ama Felaket Finans Yardim Kurumu tabiiki control edebiler.

OBO yasasi Ücretleri

* Evleri tamamen yok olan, veya belediye tarafından evinen muhurlenmis olan şahıslar için (daha evvel Regeling 1 olan adlandrılan yasa).

A Giĝim ücerti  

B Ilk masraflar ev / adres başina Özel bakim ve temizlik ücreti

Deĝer masraflar ev başina olmayanlar

*13 mayis’dan itibaren 6 hafta dan fazla evlerine ger dönemeyen şahislar icin.

A Giĝim Üçreti 

B Ilk masraflar ev / adres basina Özel bakim ve temizlik ücreti

Deger masraflar ev basina fl. 5.000,00

Ne yapmaniz gerekiyor?
Ne yapmaniz gerekir sorsuna cevap herkez için aynı yanıt gecerli deĝil. Onun için aşaĝki bölümde deyisik yanitlari bulabilersiniz. Daha ayrintılı bilgi için IAC ile kontak kurabilirsiniz telefon numarasi 0800-1100 (Ücretsizdir). Veya ziyaret edebilirsiniz, adres: Molenplein 1 (pazartesi-cuma saat 09:00 ile 17:00 arasi).
Sigortalımiydınız, eski regeling 1 veya 2 yasasınıdan yararladıysanız , akte van cessie belgesini imzaladiysaniz ve uygulandiysa ( bu şu anlama geliyor: regeling 1 veya 2 ödenegi aldiysanız ve sigortanizdan bu ödenek kesildi ise):
Siz Felaket Finans Kurumundan (Molenplein 1) Kesintigi geri alabilmek için Formul doldurabilirsiniz .
Sigortalimiydiniz, eski regeling 1 veya 2 yasasinidan yararladiysaniz , akte van cessie belgesini imzaladiysaniz ama uyguldanmadiysa. Hiç bir sey yapmaniz gerekmiyor . Felaket Finans Kurumu sigortnizla irtibata gecip akte van sessie imha edilmesine izin verecek.
Sigortalıysaniz ve sigortasiz, ama OBO yasasi cercevesi için ‘de kaliyorsunuz. Ama regeling 1 veya 2 yasasindan faydalnmadiniz: Sizde Felaket Finans Kurumundan bu yasadan faydalanmak için formul alıpta doldurabilirsiniz.
OBO Ödenekleri, Belediyeden sosyal ödenek (sosyal dienst maasi) alanlar için ABW yasasina göre mal varligi yasasi disinda tutulacaktir.

Taşinma ödenek yardimi kalti
Özel masraflar yasası çesitli nedenlere dayanarak uygulamaya kondu

Ev eşşası hasari
OBO yasasi essa hasarı ile ayni degil. Essa hasarı icin ayri bir yasa çikacak. Bu yasa hem sigortalılar için hem de sigortasizlar için gecerli olacak ve bölegeye baĝli degil.
Eski regeling 3 yasasi halen yürürlükte kalacak. Bu bölgeye baĝli bir yasa, 16 mayis’daki çizilen sinirlar içinde kalanlar için gecerlidir. Ve 6 hafta dan az bir süre icinde 13 mayis’da ki adreslerinde dönen kisiler için.

terug naar inhoud


Radioprogramma De Opbouw;
Wekelijks zijn er uitzendingen via Enschede FM (vroeger Radio Enschede) met informatie, gesprekken en actualiteiten over de nasleep van de ramp. Op woensdag van 19.00 tot 20.00 uur (kabel 87.5; ether 105.1) met een herhaling op de zondagavond, zelfde tijdstip. Iedere week staat een thema centraal. Een deel van het programma is in het Turks en het Marokkaans.
Op 18 en 22 oktober komen een huisarts en een gezondheidswerker die werkzaam zijn in Enschede – Noord aan het woord.
Op 25 en 29 oktober staat het programma geheel in het teken van het Informatie- en AdviesCentrum. Een contactpersoon die gedupeerden begeleidt en een loketmedewerker die diverse regelingen uitvoert geven een toelichting op hun werk en veel voorkomende vragen.

terug naar inhoud


Moeder met kind gered
"Op 13 mei werd ons huis vooral aan de achterzijde zwaar getroffen door de explosies. Toen we tijdens de grote klap in de kelder zaten, dachten we dat het huis zou instorten. Dat is gelukkig niet gebeurd. Het huis werd gedeeltelijk beschermd door de gebouwen die grenzen aan onze tuin. Deze voormalige directiekantoren aan de Bamshoeve zijn wel door brand verwoest, evenals onze carport, auto en de schaftkeet die ik in gebruik had als atelier.
Een paar weken na de ramp fotografeerde mijn man de overblijfselen van de schaftkeet. Alleen metalen zaken lagen enigszins herkenbaar in het puin: een spiraal, radiatorkachel, een naaimachine… Plotseling zag hij ook nog iets anders half verscholen onder een metalen plaat. Dat was het beeldje van moeder en kind, nog heel, maar zwart geblakerd, precies kleurend bij het haar. Bij nadere beschouwing zagen we daar en bij haar voet twee plekjes met goudglinsterend materiaal. Mogelijk de haakjes van de console waarop ze stond? Ik ben heel blij dat dit beeldje, weliswaar nu dubbel gebakken, de ramp heeft overleefd, als enig overgebleven aandenken aan mijn atelier."
Dit is het verhaal van Tineke Zeelenberg. Het beeldje in tinten zwart en bruin, 15 cm hoog beeldt een moeder uit die een kind op haar arm draagt. Het beeldje is te zien in het Rijksmuseum Twenthe.

terug naar inhoud


Kaarsenactie
Mensen die kaarsen willen kopen in het kader van de kaarsenactie waarvan de opbrengst ten goede zal komen aan gedupeerden van de vuurwerkramp kunnen voortaan terecht bij de vestiging van V&D te Enschede. Op de begane grond staat hier de kraam van het actiecomité van dinsdag t/m zaterdag.

terug naar inhoud


Gedicht op de schutting
Het Informatie- en AdviesCentrum werd gebeld door een mevrouw die een gedicht had gelezen op de schutting aan de Lasondersingel. In kleine letters weggeschreven bij een inham naast de voormalige huisvesting van het materialenhuis van het Oosten. Getekend: Rianne. De belster wilde de tekst graag afgedrukt zien in de BewonersNieuwsBrief. Vandaar.

Het verdriet van Enschede

Die dag scheen de zon.
Mensen zaten op hun fiets,
Of op het balkon.
Toen was er nog niets.

Ineens zag je vuurwerk
Daarna een enorme knal
Dakpannen vielen van de kerk.
Niemand wist wat er gebeuren zal

Vele ramen knalden kapot.
De vogels vlogen uit de bomen.
De meeste mensen schrokken zich rol.
Een paar konden niet uit de puinhopen komen.

Mensen hebben veel verdriet.
Veel mensen zijn er dood gegaan.
Toch vergeten wij die mensen niet.
Daar kunnen zij altijd van op aan.

Rianne

terug naar inhoud


Belangenvereniging Slachtoffers Vuurwerkramp

Het is ons gebleken dat sommige mensen problemen hebben met de woningbouw i.v.m. het repareren van huizen. Mocht u hier ook last van hebben bel (4340374), fax (4319431) of mail (info@slachtoffersvuurwerkramp.nl) ons dan. Misschien kunnen wij wat voor u betekenen.

1 november 2000 hebben we weer een ledenvergadering. Deze zal plaatsvinden op het terrein van de UT. De vergadering zal om 19.30 uur beginnen in collegezaal BB2.

Tevens willen wij iedereen bedanken (van het buitenringgebied) voor het sturen van cases. Uit deze cases hebben wij veel informatie kunnen halen, waar wij een goed voorstel mee kunnen maken dat wij presenteren aan de gemeente en commissie Lidth. De mensen die een case hebben opgestuurd krijgen van ons persoonlijk een brief met daarin informatie over het voorstel. Deze brief zal een dezer dagen bij u in de brievenbus te vinden zijn.

Dinsdag 17 oktober vindt er een persconferentie plaats. Deze persconferentie zal gaan over de resultaten van het overleg tussen Burgermeester en Wethouders van vorige week.

terug naar inhoud


Belangrijke adressen en telefoonnummers

Algemeen informatienummer  0800 1100 (dag en nacht bereikbaar)

Informatie en Adviescentrum Molenplein

Commissie Oosting 053 4805788
Stationsplein 11
www.co-vuurwerkramp.nl
Amicon Zorgverzekeraar 053 485 39 40 (dag en nacht bereikbaar)
Gezondheidsvragen 0800-1100
GGD Twente
Kamer van Koophandel 0800 0235328
(Bedrijvenloket 8.30-17.00 uur)
Politie (meldkamer) 053 455 55 55
PTT Post informatie 0800 0417
Service Centrum Noord Zaanstraat 12
Storingen gas en/of licht : ESSENT 0800 33 66 112
Peuterspeelzaal de Speeldoos 4350151
Deppenbroekstraat 5
Peuterspeelzaal Dikkertje Dap 4351638
Ijstraat 4
Montesori peutergroep 4306486
Blijdensteinlaan 15
BCE-verzekeraars 0182-630983 / fax 0182-631226
Storingen telefoon  0800 0407
           of de klantenservice KPN 0800 0402
Storingen watervoorziening: WMO 0800 1421 of 074 851 51 51
Turkse Vrouwen Telefoon 0800 0240027
(voor iedereen bereikbaar)
SOS Telefonische Hulpdienst 0800-0240026
Slachtofferhulp Twente 053 4555555 (074-2429115 / 0546-829217)
Ouderentelefoon 074 250 43 43
Kinder- en jongerentelefoon 0800 0432
Jeugdzorg Perspectief 053 4312146
Stg Maatsch. Dienstverlening 053 4353353
Bureau voor rechtshulp 053 4801919
Stichting Enschede Aannemers 053 4319466
Letselschade informatie 0900 6643825
Centr.aanmeldpunt Letselschade 053 4335466
Vereniging Eigen Huis 033 4507750
Stichting Stedelijk Wonen 053 4343565
Belangenver. Slachtoffers Vuurwerkramp 053 4351638 / Fax. 053 - 431 94 31
Gereformeerd Info Centrum 053 4361409
Ver.Ouders van een Overleden Kind 0545 5273284
of regio-zo@zeelandnet.nl
Oecumenisch Citypastoraat 053 4306190

terug naar inhoud


COLOFON
Uitgave van: Informatie- en Advies Centrum (IAC)
Redactie: Publieksvoorlichting
Telefoon: 053-4845137
Fax: 053-4845084
Email: a.schukkink@enschede.nl