Bewoners Nieuwsbrief

Vijftiende uitgave dinsdag 15 augustus 2000


Beste bewoners,

In deze BewonersNieuwsBrief van het IAC weer een mix aan onderwerpen. Vakantiekampen, schuttingtaal / gedichten, de vereniging van gedupeerde ondernemers, de commissie Oosting en niet te vergeten: een ondernemer / kunstenaar die zijn ervaringen vertelt over de ramp en alles wat er daarna gebeurde. Overigens: mochten er meer mensen zijn die via de BewonersNieuwsBrief hun ramp-ervaringen wereldkundig willen maken, dan kunnen ze hun reacties sturen naar de afdeling voorlichting van het IAC, p/a DMO, postbus 186, 7500 AD Enschede of direct via e-mail: a.schukkink@enschede.nl    

Inhoudsopgave

Eerder verschenen BewonersNieuwsBrieven kunt u afhalen bij het Servicecentrum Noord en bij het IAC aan het Molenplein. Dit geldt ook voor enkele Turkstalige BewonersNieuwsBrieven.
De vorige Bewoners Nieuwsbrieven zijn ook op deze site te vinden:

Aan deze en aan de eerder verstrekte BewonersNieuwsBrief kunt u geen rechten ontlenen.


Informatie en Opvang

Informatie- en Advies Centrum (IAC) – Molenplein
Het IAC is gevestigd aan het Molenplein 1. Hier kunt u met al uw vragen terecht, maar u kunt er ook gewoon even binnenlopen voor een praatje of een luisterend oor. Onze medewerkers doen hun best om u zo goed mogelijk van dienst te zijn.
Openingstijden IAC – Molenplein:

Het IAC is ook telefonisch bereikbaar op nummer 0800 – 1100 (gratis).

Bent u slecht ter been en heeft u niet de mogelijkheid naar het IAC te komen dan komen wij naar u toe. Voor een afspraak kunt u bellen met 0800 – 1100.

Teletekst via RTV Oost
Vanaf nu ook nieuws, mededelingen, informatie en achtergronden via de teletekst van RTV Oost, pagina 547. De informatie kan dagelijks wisselen

terug naar inhoud


Radio-uitzending IAC 
Enschede FM is te beluisteren via de kabel 87.5 en via de ether 105.01.

Vanaf 6 september a.s. wordt er elke woensdag- en zondagavond tussen 19.00 en 20.00 uur een programma via Enschede FM uitgezonden. In deze uitzendingen wordt aandacht besteed aan verschillende onderwerpen. Per uitzending wordt een thema onder de loep genomen. In de studio worden gasten uitgenodigd om te reageren en mee te praten. Een gedeelte van het programma wordt in het Turks en Marokkaans uitgezonden.
Kortom veel nieuws, mededelingen, informatie en achtergronden.

terug naar inhoud


Aanbod gratis kampeerplaatsen op verschillende campings in Zeeland 

Bij de gemeente zijn diverse aanbiedingen binnen gekomen voor een korte vakantie voor slachtoffers van de vuurwerkramp. De variatie in het aanbod is erg groot. Op verzoek van de aanbieders fungeert de gemeente Enschede als tussenpersoon om vraag en aanbod aan elkaar te koppelen.
Aangezien het aanbod van vakanties veel kleiner is dan het aantal slachtoffers van de vuurwerkramp is, in overleg met de belangenvereniging voor slachtoffers van de vuurwerkramp, afgesproken een prioriteitenlijst op te stellen. Hierbij is vastgesteld dat nabestaanden en de familie van de vermisten als eerste benaderd zullen worden voor een korte vakantie. Vervolgens is aan verschillende instellingen gevraagd namen van slachtoffers door te geven die zwaar gewond zijn geraakt (zowel mentaal als lichamelijk). Ook hebben lagere scholen en scholen voor voortgezet onderwijs uit het rampgebied namen doorgegeven van slachtoffers. Deze personen en families worden zoveel mogelijk gebeld met een aanbod voor een vakantie. Helaas kunnen wij niet iedereen koppelen aan een vakantieaanbieding.

Kampeerplaatsen:
Er is ook een aantal plaatsen op campings in Zeeland aangeboden (zonder tent e.d.). Onder de gegeven omstandigheden hebben we die niet actief bemiddeld. Om u de mogelijkheid te geven toch gebruik te maken van een van de aanbiedingen worden hieronder de plaatsen op campings in Zeeland omschreven. Hiervoor geldt de prioriteitenlijst niet.

Belangrijk is verder:

terug naar inhoud


Ondernemers aan het woord

In het getroffen gebied zijn veel verschillende soorten ondernemingen gevestigd. Hoe hebben de direct betrokken ondernemers de ramp beleefd? En hoe gaat het een aantal weken na de ramp met hen persoonlijk en hoe ver is men gekomen met het herstarten van het bedrijf? Deze week een gesprek met Wout Zweers, kunstenaar.

Wout Zweers toont zich ware broeder in de kunst
De vuurwerkramp legde ook het Bamshoevecomplex aan de Lasondersingel in de as. Wout Zweers was één van de tachtig tot negentig kunstenaars die daardoor flink werden gedupeerd. Hij maakt beelden waar beweging in zit en die door wind of water worden gestuurd. Van vijf centimeter tot vijftien meter groot. Veelal van roestvrij staal. Hij houdt zich daarnaast ook bezig met wat in kringen van kenners 'constructieve zaken' zouden worden genoemd.

De kunstenaars in de Bamshoeve hoopten dat de brand, gelet op de windrichting, niet naar hun complex over zou slaan....
'Dat bleek ijdele hoop. De 125 meter tussen de plaats van de explosie en onze werkplek werden slechts van elkaar gescheiden door een opslagplaats van de Metaalunie. Die hindernis werd door de vuurtongen moeiteloos genomen. Velen van ons hebben materiële schade. Anderen verloren hun atelier, hun werk en hun huis. Toch stelt dat nog niets voor als je het vergelijkt met wat onze kunstbroeders Hans Lodewijk en Wim Ophof is overkomen. Ze werden dodelijk getroffen door rondvliegende stenen. Zo'n ramp verandert het leven van sommige mensen op slag. Ik ken collega's met de frivoliteit van een dorpsgek in het kwadraat. Echter, sinds die dag hebben ze geen penseel meer aangeraakt'.

U hebt in de eerste weken na de ramp de eigen kommer ondergeschikt gemaakt aan de collectieve kwel.....?
'Och, ik had zoiets van: het zal twee tot drie weken duren voordat ik weer aan mijn eigen zaakjes toe kom. Ik kan nu eenmaal beter organiseren dan de meeste andere kunstenaars. Je kunt je in die periode beter richten op datgene wat je wèl kunt doen. Vaststellen wie er op de Bamshoeve aanwezig waren ten tijde van de explosie. We hebben via de Stichting Ateliers BvV de lijst van huurders nageplozen en zijn ons gaan bezighouden met verzekeringsaangelegenheden enz. Na een week of twee konden we dat geleidelijk in professionele handen leggen. Ondertussen was de hulpverlening redelijk op gang gekomen. We hoefden vanaf dat moment niet meer op de eerste lijn te zitten. Achteraf ben ik blij dat het zo is gegaan. Daardoor heb ik een groot aantal kunstenaars en nog meer stadgenoten leren kennen. Ik voel me op dit moment meer Enschedeër dan ooit tevoren'.

Er is in luttele weken veel werk verzet...?
'Het is goed geweest dat we een aanspreekpunt hebben gevormd. Er werd ons een advocaat toegewezen. We kregen geld dat is geparkeerd op de rekening van het Voorzieningsfonds voor Kunstenaars. Een landelijke organisatie die gewend is met centjes om te gaan en die kan beoordelen waar het uiteindelijk heen moet. Wat we hebben bereikt is in ieder geval dat alle kunstenaars, die hebben gevraagd om eerstehulpverlening, 2500 gulden kregen, ook als achtergestelde lening. We hebben een inventarisatie gemaakt van alles wat kapot en weg is, materiële en andere aantoonbare schade in beeld gebracht. Een grootscheepse organisatie, dat zeker'.

Er is door de kunstenaars geen belangenorganisatie opgericht?
'Dat hebben we wel overwogen. Er is al een Vakbond Beeldende Kunstenaars en een Belangenvereniging Getroffen Ondernemers Vuurwerkramp Enschede. Tegen de tijd dat het echt loopt, kunnen we daar in de vorm van een commissie bij aanschuiven. Het is goed dat we nu in de zomerperiode zijn aangeland. Iedereen heeft behoefte aan een beetje rust. Aan enige afstand. Straks, als iedereen in de buurt is, kunnen we er samen flink tegenaan. Dan moeten beslissingen worden doorgedrukt. Kunstenaars vormen een volkje dat je individueel moet benaderen om een aandeel in het geheel te hebben'.

Na die eerste hectische weken bent u aan uzelf toegekomen?
'Ja en daarbij heb ik buitengewone steun van de kamer van koophandel ondervonden. De accountmanager heeft me geholpen op de zoektocht naar vervangende werkruimte. Daarbij zijn diverse locaties de revue gepasseerd. Van de Twentec torens via de Metaalwerkplaats van de Kunstacademie, Concordia en iets in Hengelo wat niet hoog genoeg bleek naar het bedrijvencentrum Hardick + Seckel. Uiteindelijk heeft de gemeente Enschede me op laatstgenoemd terrein aan een plek kunnen helpen'.

Het verhaal in een notendop. Was het ook zo simpel?
'Ik was helemaal van slag. Ben er af en toe een weekend tussenuit geknepen. Mijn conditie is hard achteruit gegaan. Ik was op weg om bij de marathon de eindstreep binnen 2 uur en 50 minuten te halen. Dat kan ik nu wel schudden. Maar wat zit ik te zeuren. Ik had net voor de ramp plaatsvond enkele opdrachten afgerond. Was bezig het atelier op te ruimen. Op dit moment wordt het werk uit mijn handen getrokken. Ik was toch al op zoek naar een groter atelier. Ik heb in die enerverende weken ‘links’ met tal van broeders in de kunst gelegd. Die contacten zijn waardevol. Ik laat dat niet meer als zand tussen mijn vingers doorglippen'.

De eerste fase is afgesloten. Wat nu?
'Dat is de cruciale vraag. Straks, na een jaar, houdt de ondersteuning op. Ik zit nu in een atelier waar ik geen 1.300 gulden huur per maand voor wil betalen. Dat is het gewoon niet waard. Collega's zitten in een oud schoolgebouw of hebben helemaal geen atelier. We zullen na de zomer de hoofden bij elkaar moeten steken om een oplossing te bedenken'.

Gedachten over monument
Wout Zweers is vol lof over hulpverlening door diverse instanties. De kamer van koophandel, de Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling van de gemeente Enschede, lokale makelaars, de Rotary Oldenzaal met het project 'Kunst in de parken' enz. Hij zit vol ideeën over de toekomst. 'Het liefst zou ik een beeld op een dijk, of een ander hellend vlak willen maken. Iets waarbij water van hoog naar laag stroomt. Gebruik maken van een lintvormige opstelling'.

Bron: OndernemersNieuwsBrief

terug naar inhoud


Schuttingtaal? 

De schutting om het rampgebied is in de loop van de tijd door betrokken voorbijgangers voorzien van teksten, kreten, beelden en tekeningen. Jong en oud vertrouwde zijn of haar soms huiveringwekkende zieleroerselen toe aan het ruwe plankwerk. De uitingen waren zo verschillend als mensen zijn kunnen: kritisch, meelevend, aanklagend, filosofisch en religieus, achterdochtig of vol vertrouwen. Iedereen verwerkt de naweeën van de ramp op zijn eigen manier.
Enkele in het oog springende teksten willen we u niet onthouden. Een impressie in deze BewonersNieuwsBrief.

Vluchten, kan dat nog?
Weet U wat ik werkelijk vrees?
Geen vluchtwegen in onze steden,
Een angst waarvan ik niet genees.

Alom ijzeren of stenen palen
Om de toegankelijkheid weg te halen
Hobbels en zelfs wankelwegen,
Ook een bussluis blijkt geen zegen
Voor de onverlaatbare wonings-erven
Waar men – bij paniek – kan sterven

Vindt u niet dat ik met redenen vrees
Als ik over de ramp in Enschede lees?
(Jaques Ringel)

Wij zijn boos
Op alle mensen
Die het beter wisten
En zich vreselijk vergisten
(anoniem)

Oh, afgesloten binnenring
Waarom mogen we je niet zien?
Enschede spaar niet alleen de Grolsch
Maar ook al die mooie bomen
En herstel de straatpatronen
Bewaar ook de trotse toren
Zorg dat we nog wat herkennen
Van het eens vertrouwde beeld

Niet alleen commercieel belang
Denk aan al die arme mensen
Ze zijn nu heel erg bang
Maak samen een goed plan
Niet enkel met ’t verstand
Want anders staat ons hart
Nog een keer in brand
(anoniem)

Onuitsprekelijk
Zijn de gevoelens
Bij het luisteren naar de stilte
Heel in de verte ruist de wind
Een transparante gloed
Laat de dag eindigen
Woorden hebben niets te zeggen
Bij het blikken naar elkaar
Diepe gevoelens gaan op
In de stille avond vol warmte
Vol indrukken
Zonder woorden
(anoniem)

terug naar inhoud


Contacten, slachtoffers, hulpverleners

Als u contact zoekt met slachtoffers, redders, buren of kennissen kunt u dat doorgeven aan het IAC, tel.4845167, van maandag tot en met vrijdag (van 9.00 tot 12.00 uur)

terug naar inhoud


Spreekuren Oecumenisch Citypastoraat

Iedereen, die even wil praten, is welkom bij het Oecumenisch Citypastoraat, het aandachts- en informatiecentrum van de Raad van kerken. Vanuit dit centrum kan ook doorverwezen worden naar de pastores van de kerken in Enschede.
De openingstijden zijn: ieder middag van 13.00 tot 17.00 uur.; behalve
zondag. Op dinsdag- en donderdagmorgen van 10.00 tot 12.30 uur en op donderdgavond van 19.00 tot 21.00 uur. Het Citypastoraat ligt naast de Jacobuskerk aan de Langestraat 51. Telefoon : 053- 4306190

terug naar inhoud


Stichting Welzijn Ouderen

Bij de Stichting Welzijn Ouderen kunt u terecht met al uw vragen over hulp- en dienstverlening voor ouderen. Een wijkfunctionaris kan u helpen met het zoeken naar een oplossing voor uw problemen op het gebied van wonen, zorg en welzijn. U kunt bellen voor een afspraak voor huisbezoek. U kunt natuurlijk ook bij ons terecht als u behoefte heeft aan een luisterend oor.
Bij de SWO werkt ook een allochtone ouderenwerker. Ouderen van niet-Nederlandse afkomst kunnen een beroep op hem doen.
De SWO geeft ook diverse folders en brochures uit, die u gratis kunt afhalen.
Stichting Welzijn Ouderen
Kloosterstraat 1
7514 EZ Enschede
tel. 432 01 22
e-mail: swoe@e-post.nl    

terug naar inhoud


Ondernemersvereniging gedupeerde ondernemers 

"Aanmeldingen stromen binnen"
Ondanks het feit dat de vakantieperiode volop in gang is, komen de aanmeldingen binnen. Er zijn inmiddels al 90 aanmeldingsformulieren ontvangen. Er zitten ook aanmeldingen bij van potentiële kandidaten voor het verenigingsbestuur. Uiteraard hopen de initiatiefnemers er op dat er nog veel meer aanmeldingen zullen volgen. De onderhandelingspositie van de op te richten vereniging neemt toe bij elk lid dat zich aanmeldt. Uiteindelijk heeft iedere individuele ondernemer daar baat bij.
Het aanmelden kost slechts twee minuten. Voor het jaar 2000 hoeft bovendien geen contributie te worden betaald. Het aanmeldingsformulier kan via de Helpdesk (0800-0235328) worden opgevraagd.

Enquête
Één van de eerste taken die de vereniging op zich heeft genomen is het uitvoeren van een onderzoek naar de financiële gevolgen van de vuurwerkramp. Hiervoor zijn gegevens nodig die ondernemers kunnen aanleveren. Een grote respons draagt bij aan betrouwbare informatie en dit betekent weer versterking van de positie van de vereniging als belangenbehartiger.

terug naar inhoud


De Commissie onderzoek vuurwerkramp – ook wel bekend als de Commissie Oosting – is ingesteld om onderzoek te doen naar de ramp. De commissie is onafhankelijk en moet alles onderzoeken wat met de ramp te maken heeft. Niet alleen de oorzaak, maar ook het optreden van de autoriteiten.

De Commissie is in Enschede gevestigd aan het Stationsplein 11. Dat is het kantoorgebouw naast Randstad Uitzendbureau bij het busstation. U vindt de Commissie op de derde verdieping.
U bent hier welkom als u een bijdrage wilt leveren aan het onderzoek van de Commissie, bijvoorbeeld door informatie te verstrekken die nuttig is voor het vinden van de oorzaak van de ramp, maar ook door ervaringen door te geven over
de wijze waarop mensen zijn opgevangen bij de bestrijding van de ramp en bij de nazorg aan getroffenen.
De openingstijden zijn:
- van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur – 14.00 uur
- op donderdag van 10.00 uur - 14.00 uur en van 17.00 uur – 20.00 uur

De Commissie is telefonisch bereikbaar op nummer (053) 4805788.

De Commissie heeft ook een website: www.co-vuurwerkramp.nl. U kunt via deze site informatie aan de Commissie doorgeven.

terug naar inhoud


De vuurwerkramp op internet 

Voor iedereen die informatie zoekt over de ramp op het internet volgen hier enkele tips: Uiteraard is op de site van de Gemeente Enschede (www.enschede.nl) veel informatie te vinden. Op deze site staan alle persberichten over de ramp en ook alle bewonersbrieven zijn er te vinden.
Ook de sites van veel kranten (o.a.
www.tubantia.nl, www.volkskrant.nl, www.telegraaf.nl, www.nrc.nl) bieden een uitgebreid dossier aan artikelen over de vuurwerkramp.
Bijzonder is de site
www.medeleven.nl, die veel foto’s en reacties uit het bloemenmonument laat zien.

Andere sites die interessant zijn:

Er zijn ook internetsites met diverse onderwerpen waar men naar kan "linken". Enkele voorbeelden
zijn:
www.rampen.boogolinks.nl en enschede-ramp.pagina.nl Via deze sites kan de surfer doorschakelen naar allerlei sites die informatie bieden over de vuurwerkramp.

terug naar inhoud


Asbest en gezondheidsrisico’s

Omdat er nog vragen binnenkomen over asbest en de risico’s voor de gezondheid, hierna een toelichting op deze kwestie. Om te beginnen: wat is asbest? Asbest is een verzamelnaam voor een aantal in de natuur gevormde mineralen. Op grond van de vezelachtige structuur wordt asbest ingedeeld in typen: het wit, blauw en bruin asbest. Asbest is verwerkt in onder andere bouwmaterialen zoals golfplaten en dakbeschot.

Gezondheidsrisico’s van asbest.
Bij verbranding of verpulvering van asbesthoudende producten kunnen schadelijke asbestvezels vrijkomen in de omgevingslucht. Grote vezels en asbeststof zullen in de neus, keel en bovenste luchtwegen weggevangen worden en met het slijm van de aanwezige trilharen weer uit de longen verwijderd worden. De microscopische kleine vezels kunnen in de longen terecht komen. Langdurige inademing van asbestvezels kan longkanker, borst- en buikvlieskanker veroorzaken. Er kan sprake zijn van gezondheidsrisico’s wanneer asbestvezels jarenlang in hoge concentraties worden ingeademd. In de gewone buitenlucht zijn altijd asbestvezels aanwezig, die een ieder in kleine hoeveelheden inademt.

Gezondheidsrisico’s tijdens en na de ramp.
Tijdens de explosies en de branden zijn gezien de meetresultaten weinig inhaleerbare vezels vrijgekomen en grotendeels door de grote hitte in de rookpluim afgevoerd. De neerslag uit deze pluim heeft voornamelijk kleine asbestbrokstukken bevat, waaruit geen fijne vezels vrijkomen. Deze asbestbrokken zijn op het afgesloten rampterrein terecht gekomen. Door het betreden van het rampterrein of het verrichten van sloopwerkzaamheden kunnen de asbestbrokken verpulveren, waardoor er asbestvezels in de omgevingslucht terecht komen.
Buiten het afgesloten rampterrein is geen asbest terechtgekomen.
Door de werkzaamheden op het rampterrein kunnen afhankelijk van de weersomstandigheden en de manier waarop de werkzaamheden worden verricht verwaaiing of verspreiding van asbestvezels plaatsvinden. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de werkzaamheden worden dagelijks luchtmetingen naar asbestvezels verricht. Er wordt ook aan de rand van het afgesloten gebied gemeten om te controleren of verspreiding van asbestvezels naar de omgeving plaats vindt. De resultaten van deze metingen tonen aan dat er geen asbestvezels in de lucht meetbaar zijn. Er vindt geen verspreiding van asbest naar de omgeving plaats.

De mensen die werkzaam zijn in het afgesloten gebied dragen ‘maanpakken’, omdat ze werkzaamheden verrichten waarbij de asbestbrokken op het afgesloten terrein kunnen verpulveren, waardoor asbestvezels in de lucht die zij inademen terecht kunnen komen. Deze werknemers kunnen dagelijks met asbestvezels in aanraking komen, waardoor er mogelijk sprake is van jarenlange blootstelling.

Samengevat.
Tijdens en na de ramp zijn de gezondheidsrisico’s voor asbest voor de bevolking in verhouding tot de blootstelling die iedereen heeft door het inademen van normale buitenlucht, te verwaarlozen.

terug naar inhoud


Rubriek BelangenVereniging Slachtoffers Vuurwerkramp 

De agenda van de Belangenvereniging tot en met september ziet er als volgt uit.

De exacte spreekuurtijden tot 4 september zijn:
maandag van 14.00 uur tot 16.00 uur
vrijdag van 9.00 uur tot 11.00 uur.

Na 4 september, als het Kompas 's avonds weer geopend is, wordt ons spreekuur van woensdagavond weer hervat. Dit spreekuur is van 19.00 uur tot 21.00 uur.

Er komt een vergadering voor de huiseigenaren op 23 augustus om 19.30 uur.
Deze vergadering zal plaatsvinden in het Achtervoort. (Het Achtervoort 1)
Op deze vergadering zal de in onze ogen niet altijd gelukkige aanpak van de gemeente aan de orde komen en de strategie van de Belangenvereniging nader worden bepaald.

In september zal ook de tweede algemene ledenvergadering zijn. De precieze datum en tijd zal nog bekend worden gemaakt.

Informatie van de vereniging is ook te lezen op teletekstpagina 546 van TV-OOST.

U kunt ons inmiddels ook e-maillen. Het e-mailadres is:
info@slachtoffersvuurwerkramp.nl

Tevens hebben wij het begin van een website:
www.slachtoffersvuurwerkramp.nl

terug naar inhoud


Belangrijke adressen en telefoonnummers

Algemeen informatienummer  0800 1100 (dag en nacht bereikbaar)

Informatie en Adviescentrum Molenplein

Commissie Oosting 053 4805788
Stationsplein 11
www.co-vuurwerkramp.nl
Amicon Zorgverzekeraar 053 485 39 40 (dag en nacht bereikbaar)
Gezondheidsvragen 0800-1100
GGD Twente
Kamer van Koophandel 0800 0235328
(Bedrijvenloket 8.30-17.00 uur)
Politie (meldkamer) 053 455 55 55
PTT Post informatie 0800 0417
Service Centrum Noord Zaanstraat 12
Storingen gas en/of licht : ESSENT 0800 33 66 112
Peuterspeelzaal de Speeldoos 4350151
Deppenbroekstraat 5
Peuterspeelzaal Dikkertje Dap 4351638
Ijstraat 4
Montesori peutergroep 4306486
Blijdensteinlaan 15
BCE-verzekeraars 0182-630983 / fax 0182-631226
Storingen telefoon  0800 0407
           of de klantenservice KPN 0800 0402
Storingen watervoorziening: WMO 0800 1421 of 074 851 51 51
Turkse Vrouwen Telefoon 0800 0240027
(voor iedereen bereikbaar)
SOS Telefonische Hulpdienst 0800-0240026
Slachtofferhulp Twente 053 4555555 (074-2429115 / 0546-829217)
Ouderentelefoon 074 250 43 43
Kinder- en jongerentelefoon 0800 0432
Jeugdzorg Perspectief 053 4312146
Stg Maatsch. Dienstverlening 053 4353353
Bureau voor rechtshulp 053 4801919
Stichting Enschede Aannemers 053 4319466
Letselschade informatie 0900 6643825
Centr.aanmeldpunt Letselschade 053 4335466
Vereniging Eigen Huis 033 4507750
Stichting Stedelijk Wonen 053 4343565
Belangenver. Slachtoffers Vuurwerkramp 053 4351638 / Fax. 053 - 431 94 31
Gereformeerd Info Centrum 053 4361409
Ver.Ouders van een Overleden Kind 0545 5273284
of regio-zo@zeelandnet.nl
Oecumenisch Citypastoraat 053 4306190

terug naar inhoud


COLOFON
Uitgave van: Informatie- en Advies Centrum (IAC)
Redactie: Publieksvoorlichting
Telefoon: 053-4845137
Fax: 053-4845084
Email:
a.schukkink@enschede.nl